W piątek 21 października 2022 roku w sali konferencyjnej naszej szkoły odbyło się„Święto Dyni – Warsztaty Kulinarno – Ogrodnicze – I edycja”. Wydarzenie zostało zorganizowane przez nauczycielki przedmiotów gastronomicznych i ogrodniczych: panie:Agnieszkę Dziedzic, Paulinę Brodowską, Grażynę Zgierską i Ilonę Kwietniewską – Purc.
Pierwszym punktem programu był pokaz mody dyniowej, który odbył się dzięki zaangażowaniu uczniów i nauczycieli. W rolę projektanta mody wcielił się pan Roman Woźniak, który profesjonalnie poprowadził występ, wykazując się elegancją i dykcją, a szarmanckie zachowanie ośmielało uczestników do udziału w pokazie.W roli modelek i modeli wystąpili uczniowie: Daria Wolińska, Czarek Baj, Kacper Mitaszka oraz kadra dydaktyczna: pani wicedyrektor Dorota Kret, panie: Ewa Kożuszek, Monika Drozd, Małgorzata Wołek i Monika Fatyga. To oni, występując w roli modelek i modeli, wykazali się odwagą, talentem, poczuciem humoru, a przełamując dystans między nauczycielami i uczniami, wprawili wszystkich w niezwykły nastrój i być może zainspirowali innych do udziału w kolejnych pokazach.Serdecznie Wam dziękujemy!
Kolejnym punktem programu były zajęcia tematyczne z aktywnym udziałem zaproszonych gości. Chętni uczniowie mieli możliwość uczestniczyć m.in. w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez uczennice z klas: 2kz i 3tzp szkoły branżowej kucharz, pod kierunkiem pani Agnieszki Dziedzic. Do zmagań związanych z krojeniem dyni na zupę włączyła się również pani wicedyrektor Dorota Kret oraz pan Wojciech Szuper, którzy doskonali poradzili sobie z tą czynnością. Można również było skorzystać z tajników obsługi konsumenta, zasad nakrywania jesiennego stołu okolicznościowego czy dekorowania potraw. Wszyscy obecni mieli okazję degustować potrawy przygotowane przez uczestników szkolnego koła zainteresowań: „Lubelska Akademia Artystyczna Kucharz z Pasją”: Klarę, Magdę, Julkę, Karolinę i Wiktorię. Uczniowie podali zupę z dyni, rogaliki z dżemem pomarańczowo – dyniowym, chipsy i kompot z dyni.
Podczas wydarzenia nauczycielki zawodów ogrodniczych – panie:Paulina Brodowska, Grażyna Zgierska i Ilona Kwietniewska – Purc przekazały fachowe informacje dotyczące różnych odmian dyni, zasad uprawiania, zbiorów i przeznaczenia tego warzywa. Uczniowie z dużym zainteresowaniem uczestniczyli również w warsztatach wykonywania kompozycji florystycznych, takich jak: bukiety i stroiki z wykorzystaniem wydrążonych dyń. Skorzystali również z pokazu dekorowania stanowiska prezentującego wiele odmian dyń, jesiennych kwiatów, bluszczy i traw.
Impreza mogła odbyć się dzięki wsparciu nauczycieli i rodziców. Szczególnie za bezinteresowne dostarczenie wielu okazów dyń dziękujemy pani Grażynie Zgierskiej oraz pani Kseni Grądkowskiej- mamie Szymona z klasy 2kz.
W czasie wydarzenia zaprezentowana również została ekspozycja prac wykonanych przez uczniów w ramach konkursu na „Najładniejszą ozdobę z dyni”. O wynikach poinformujemy w kolejnym artykule.
Serdecznie dziękujemy wszystkim zaangażowanym w wydarzenie:dyrekcji, nauczycielom,uczniom i rodzicom oraz zapraszamy do kolejnych działań.
Zapraszamy do galerii zdjęć.
Organizatorki:
Agnieszka Dziedzic – koordynatorka
Paulina Brodowska, Grażyna Zgierska, Ilona Kwietniewska
Autorka tekstu: Agnieszka Dziedzic