25 października zakończyły się obchody „Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2022”, w których uczestniczyli uczniowie naszego Ośrodka oraz młodzież z internatu przy SOSW.

Kampania miała na celu uświadomienie konieczności racjonalnego korzystania z żywności i jej właściwego wykorzystania, ze szczególnym podkreśleniem roli chleba w kontekście kulinarnym i kulturowym. Dodatkowo projekt zakładał promowanie zdrowego stylu życia.

W ramach „Tygodnia Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia 2022” przeprowadzono następujące przedsięwzięcia:

  1. Warsztaty kulinarne pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych: pani Moniki Wójcik oraz pana Michała Pawlaka dotyczące wykonania przekąsek gorących z ciasta drożdżowego.

W trakcie warsztatów wykonane zostały cynamonowe bułeczki drożdżowe oraz słone wyroby drożdżowe z farszem pieczarkowym i różnymi dodatkami.

  1. Zajęcia z młodzieżą z internatu przy SOSW, których głównym tematem były warzywa dyniowate, ich walory zdrowotne i smakowe. Młodzież, wraz z wychowawcami: panią Dorotą Kowalik i panią Anetą Ligiencką,zrealizowała następujące zadania:
    • przygotowywanie frytek z dyni
    • degustacja innych warzyw dyniowatych
    • rozwiązywanie krzyżówek tematycznych i Quizów
    • wypieki słodkich muffinek z dyni
    • poznawanie rodzajów, właściwości odżywczych oraz możliwości uprawy warzyw dyniowatych
    • degustacja chleba dyniowego z pesto z dyni.
  2. Zajęcia tematyczne z języka polskiego przeprowadzone przez panią Ewę Kożuszek dla uczniów klas licealnych. Tematem zajęć była symbolika chleba w oparciu o utwory liryczne. Zadaniem uczniów było odczytanie utworów różnych poetów, ich interpretacja oraz wyodrębnienie obrazów poetyckich i ich opisanie. Następnie uczniowie, analizując przeczytane utwory, zastanawiali się nad symboliką chleba. Niewątpliwą atrakcją zajęć było wirtualne zwiedzanie Muzeum Chleba w Radzionkowie. Na zakończenie zajęć uczniowie kolejno odczytywali przysłowia związane z chlebemi smakowali pokrojone kromki świeżego pachnącego chleba.

„Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2022” zorganizowali:

  • nauczyciele branży gastronomicznej: Monika Wójcik i Michał Pawlak,
  • nauczycielka języka polskiego pani Ewa Kożuszek
  • wychowawcy internatu: Dorota Kowalik i Aneta Ligiencka.

Autorzy tekstu: Organizatorzy