Podczas grudniowych zajęć koła gastronomicznego „Młody kreator sztuki kulinarnej” uczniowie, pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych: pani Katarzyny Prościńskiej i pani Moniki Wójcik, wykonywali wyroby bożonarodzeniowe z ciasta piernikowego. Przygotowane zostały dekoracyjne choinki i domki oraz smakowite pierniczki i pierniki.
Zdobienie produktów uczniowie wykonywali w czasie warsztatów „bardzo świątecznych” – piernik i pierniczki w roli głównej, lukrem, posypkami i pisakami żelowymi. Praca ta wymaga pomysłowości, wytrwałości oraz dużej cierpliwości, jest także bardzo twórcza, rozwija naszą wyobraźnię oraz uczy cierpliwości. Wszyscy uczestnicy warsztatów stwierdzili, iż warto poświęcić czas, aby jej efekty mogły nas zachwycać.
Przygotowanie tak świątecznych wyrobów to nie lada wyzwanie, ale również wspaniała zabawa w ramach przygotowań do zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.
Inicjatorami zajęć byli:
Monika Wójcik
Katarzyna Prościńska
Michał Pawlak