Uczniowie klasy 1kz i 2 tzp z Branżowej Szkoły Usługowej I stopnia kształcący się w zawodzie kucharz, uczestniczyli w wycieczce przedmiotowej do „Dworku Jabłonna u Braci Mazur”.
Młodzież miała okazję zwiedzić restaurację, zapoznać się z wyposażeniem oraz organizacją pracy w zakładzie. Restauracja, w oparciu o wieloletnie doświadczenie, organizuje przyjęcia weselne i inne imprezy okolicznościowe. Do dyspozycji gości znajdują się:
– sala restauracyjna, która serwuje dania kuchni tradycyjnej;
– sala balowa, mieszcząca do 300 gości, gdzie organizowane są wesela;
– sala w stylu retro, mieszcząca się w dworkowych piwnicach, przeznaczona na bardziej kameralne imprezy i bankiety.
Uczniowie uczestniczyli również w warsztatach cukierniczych, zatytułowanych: „Najnowsze trendy w dekorowaniu wypieków wielkanocnych”. Stosując profesjonalny sprzęt i akcesoria cukiernicze, wykonywali dekoracje z lukru plastycznego, polewy na babki, ozdabiali muffinki i mazurki.
Serdecznie dziękujemy panu Markowi Mazurowi, właścicielowi restauracji, za bezinteresowną pomoc w zorganizowaniu zajęć. Pani Ani i całemu zespołowi pracowników cukierni składamy podziękowania za poprowadzenie fachowych i inspirujących zajęć praktycznych, które z pewnością przyczynią się do rozwoju pasji i zainteresowań uczniów.
Wycieczka została zorganizowana przez nauczycieli przedmiotów gastronomicznych: panią Agnieszkę Dziedzic i panią Katarzynę Prościńską.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć oraz wystawy wykonanych wyrobów znajdujących się w holu szkolnym.
Autorka tekstu: Agnieszka Dziedzic