Święta Wielkanocne nie mogą się odbyć bez uroczystego, rodzinnego śniadania. W dzisiejszych czasach stół wielkanocny cechuje się obfitością ciekawych potraw oraz pomysłowymi dekoracjami. Wystarczy chcieć i być kreatywnym, by stworzyć zachwycający stół wielkanocny.
Uczniowie klas: 3kz i 3kzp kształcący się w zawodzie kucharz,w ramach zajęć integracyjnych, z okazji Świąt Wielkanocnych przygotowali zakąski, które mogą być uzupełnieniem tradycyjnego barszczu z wędzonką i z chrzanem. Podczas zajęć nie zabrakło tradycyjnej drożdżowej baby, która symbolizuje nadzieję, miłość i wzrastanie wiary. W trakcie zajęć uczniowie dokonali degustacji oraz oceny organoleptycznej przygotowanych wyrobów. W iście świątecznej atmosferze, pamiętając o naszych darczyńcach, uczniowie wykonali kartki wielkanocne z życzeniami.
Myślimy, że na Waszych świątecznych stołach nie zabrakło tradycyjnych polskich potraw, a ich przygotowanie było twórcze i inspirujące.
Zajęcia zorganizowali nauczyciele branży gastronomicznej: Monika Wójcik i Michał Pawlak.
Autor tekstu: Monika Wójcik