Ostatnie z cyklu warsztatów,w tym semestrze,dotyczące wykonywania dekoracji z owoców i warzyw, przeprowadzone w dniu 12 stycznia 2023 roku przez nauczycieli przedmiotów gastronomicznych: Monikę Wójcik, Katarzynę Prościńską i Michała Pawlaka,w ramach koła gastronomicznego „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”.
Carving jako forma dekoracji zaczyna być coraz bardziej doceniana przez szefów kuchni i właścicieli restauracji. Rzeźby z warzyw i owoców mogą służyć jako nietuzinkowe dekoracje potraw, ozdoby stołu, bufetu lub jako oryginalny prezent.
W tym czasie uczniowie klasy 1kz i 3tzp wykonali m.in.: kwiaty z papryki, liście z jabłek, kwiaty z rzodkiewki, liście i pióropusz z pora, łódki z ananasa, kwiaty i inne drobne dekoracje z marchewki, ogórka, pora, sałaty…
Podczas tego rodzaju zajęć młodzież naszego Ośrodka kształtuje umiejętności manualne, poszerza swoje sprawności zawodowe i doskonali kompetencje społeczne poprzez pracę zespołową.
Efekty pracy młodzieży zawiera poniższa galeria.
Autorzy tekstu: Organizatorzy