Dnia 11 maja 2018 r. odbyło się rozstrzygnięcie V edycji konkursu zawodowego TECHNIKA I BEZPIECZEŃSTWO W ZAWODZIE.
Konkurs skierowany był do uczniów kształcących się w zawodzie kucharz i introligator. Organizatorem przedsięwzięcia, podobnie jak w latach wcześniejszych, byli nauczyciele przedmiotów zawodowych: Pani mgr Monika Grum i Pan mgr inż. Michał Pawlak.
Celem konkursu było rozwijanie zainteresowań zawodowych, a także prezentowanie przez uczniów wiadomości i umiejętności nabytych podczas zajęć edukacyjnych.
Zakres tematyczny konkursu obejmował m.in. zagadnienia takie jak:
- zastosowanie urządzeń i wyposażenia technicznego w branży introligatorskiej i gastronomicznej
- regulacje prawne specyficzne dla danej branży zawodowej
- rozpoznawanie zagrożeń dla zdrowia pracownika i sposoby zapobiegania wypadkom przy pracy oraz zasady udzielania I pomocy przedmedycznej
Konkurs ciszył się dużym zainteresowaniem wśród uczniów, a efekty dla uczniów z przeprowadzonego turnieju są następujące:
- rozwijanie zainteresowań zawodowych;
- konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów, a także prezentowanie przez nich wiadomości i umiejętności nabytych podczas zajęć edukacyjnych;
- podniesienie poziomu kształcenia zawodowego;
- doskonalenie technik rozwiązywania testów i umiejętności pracy pod presją czasu.
Zwycięzcy Konkursu otrzymali nagrody rzeczowe, ponadto wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy i drobne upominki.
Oficjalne wyniki V edycji Konkursu są następujące:
branża gastronomiczna
I miejsce – Cezary Kurant
Wyróżnienie – Maksym Baum
branża introligatorska
I miejsce – Dawid Stadnik
Wyróżnienie – Daniel Bogucki
Gratulujemy wszystkim uzyskanych wyników oraz zapraszamy do kolejnej edycji w roku szkolnym 2018/2019.