W poniedziałek 13 grudnia, uczniowie z klas 1kz i 2tzp uczestniczyli w II Edycji Akademii Artystycznej „ Kucharz z Pasją”. Tematyką wiodącą były Warsztaty Dekorowania Pierników, które zostały uprzednio sporządzone na zajęciach praktycznych w Dworze Choiny.
Julka, Klara, Magda i Weronika pod kierunkiem szefa kuchni Akosza pochodzącego z Węgier, poznawały receptury sporządzanych potraw oraz zalety pracy w kuchni restauracyjnej. Dziewczęta wróciły do szkoły z koszem pełnym własnoręcznie wykonanych pierników. Dziękujemy Pani Bożenie Choina za zapewnienie surowców i elementów dekoracyjnych do sporządzonych wypieków.
W kolejnym dniu, przy akompaniamencie kolęd i piosenek świątecznych młodzi adepci sztuki kulinarnej pod czujnym okiem organizatorów Akademii: Pani Agnieszki Dziedzic i Pani Katarzyny Prościńskiej, ozdabiali choinki, jelonki, gwiazdy i inne kształty tych smacznych wypieków. W zajęciach wzięli również udział zaproszeni goście: Dyrekcja szkoły, nauczyciele i uczniowie z innych klas. Wszyscy przebrani w gastronomiczną odzież ochronną spędzili twórczo ten czas.
Poniżej przedstawiamy zdjęcia prezentujące kolejne etapy zorganizowania warsztatów: wyjazd do Restauracji, sporządzanie ciasta, formowanie wyrobów, wypiek, wyrób lukru, dekorowanie, i ekspozycja wystawy świątecznej.
autor tekstu: Agnieszka Dziedzic