W ramach konkursu zorganizowanego, przez Samorząd Szkolny – „Klasa Gospodarzem Szkoły”, klasa 3kz przygotowała dwa przedsięwzięcia:

  1. Warsztaty tworzenia ozdób świątecznych systemem modułowym, które 8 grudnia 2021 roku poprowadziła uczennica klasy 3kz Daria Wolińska. Warsztaty odbyły się w formie on-line poprzez aplikację Teams. Mogli wziąć w nich udział wszyscy uczniowie i nauczyciele naszego Ośrodka.
  2. Wyroby z ciasta piernikowego na choinkę szkolną.

Uczniowie klasy 3kz wykonywali wyroby z ciasta piernikowego – dekoracyjne pierniczki na choinkę.  Produkty zdobione były białym lukrem oraz perełkami spożywczymi.

Swoje prace młodzież zawiesiła 10 grudnia 2021 roku na choince znajdującej się na parterze – zapach pierników czuć w powietrzu !!! Sprawdź sam!!!

Przygotowanie tak świątecznych wyrobów to nie lada wyzwanie, ale również wspaniała zabawa w ramach oczekiwania na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.

Zajęcia zostały przeprowadzone, w ramach koła gastronomicznego, pod kierunkiem wychowawczyni klasy 3kz Pani Moniki Wójcik – nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych.

Jeśli jesteś „łasuchem”, lubisz piec i dekorować, poniżej znajdziesz recepturę na PIERNICZKI, które możesz wykonać w domu z rodzicem/opiekunem.

PIERNICZKI NA CHOINKĘ

Normatyw surowcowy:

50 dag miodu

30 dag cukru pudru

20 dag masła lub margaryny

1 kg mąki

3 łyżeczki sody

1 op. przyprawy do pierników

2 łyżeczki kakao

2 jaja

5 łyżek mleka

torebka cukru waniliowego

szczypta soli

Sposób wykonania:

W rondlu, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę/masło. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jaja i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki. 

Rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrawać ciasteczka

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Jeżeli planujesz swoje ciasteczka zawiesić na choince – przed pieczeniem, za pomocą słomki do napojów wytnij w nich otwór na sznurek lub tasiemkę.

Piec 12-15 minut w temp. 200ºC.

LUKIER DO DEKORACJI

Normatyw surowcowy:

2 białka

50 dag cukru pudru

sok z 1/2 cytryny

Sposób wykonania:

Ubić białka. Ciągle ubijając dawać powoli cukier puder i sok z cytryny. Ustalić konsystencje.

Dekorować pierniczki np. za pomocą pędzelka.

autor tekstu: Monika Wójcik