1 VI 2022 r., w Dzień Dziecka,uczniowie z klasy 2 kzp Branżowej Szkoły Usługowej – kucharz,realizowali zajęcia praktyczne w restauracji mieszczącej się w „Browarze Grodzkim” w Lublinie.
Pod fachowym okiem miejscowego kucharza młodzież aktywnie uczestniczyła w warsztatach sporządzania pizzy od podstaw, tzn. w procesie technologicznym wyrobu profesjonalnego ciasta, sporządzania farszu i sosów oraz wypieku. Niemałą atrakcją były ćwiczenia formowania, rozciągania a nawet podrzucania ciasta drożdżowego. Gotowe wyroby degustowano w ogródku restauracyjnym, w pięknej scenerii z widokiem na zamek lubelski. W drodze powrotnej uczniowie odwiedzili sklep ze słodyczami „Lublin Sweet Factory Store”,w którym można było zakupić różnego rodzaju żelki, skomponować ich zestawy i oczywiście degustować.
Warsztaty zostały zorganizowane przez panią Agnieszkę Dziedzic, nauczyciela przedmiotów gastronomicznych, w ramach realizacji zajęć praktycznych.
Serdecznie dziękujemy kucharzowi, panu Karolowi, za przeprowadzenie ciekawych zajęć oraz pani Dorocie, szefowej kuchni„Grodzka 15, za bezinteresowną pomoc w organizacji warsztatów.
Zapraszamy do galerii zdjęć.
Autor tekstu: Agnieszka Dziedzic