1 VI 2022 r., w Dzień Dziecka,uczniowie z klasy 2 kzp Branżowej Szkoły Usługowej – kucharz,realizowali zajęcia praktyczne w restauracji mieszczącej się w „Browarze Grodzkim” w Lublinie.

Pod fachowym okiem miejscowego kucharza młodzież aktywnie uczestniczyła w warsztatach sporządzania pizzy od podstaw, tzn. w procesie technologicznym wyrobu profesjonalnego ciasta, sporządzania farszu i sosów oraz wypieku.  Niemałą atrakcją były ćwiczenia formowania, rozciągania a nawet podrzucania ciasta drożdżowego. Gotowe wyroby degustowano w ogródku restauracyjnym, w pięknej scenerii z  widokiem na zamek lubelski. W drodze powrotnej  uczniowie odwiedzili sklep ze słodyczami „Lublin Sweet Factory Store”,w którym można było zakupić różnego rodzaju żelki, skomponować ich zestawy i oczywiście degustować.

Warsztaty zostały zorganizowane przez panią Agnieszkę Dziedzic, nauczyciela przedmiotów gastronomicznych, w ramach realizacji zajęć praktycznych.

Serdecznie dziękujemy kucharzowi, panu Karolowi, za przeprowadzenie ciekawych zajęć oraz pani Dorocie, szefowej kuchni„Grodzka 15, za bezinteresowną pomoc w organizacji warsztatów.

Zapraszamy do galerii zdjęć.

Autor tekstu: Agnieszka Dziedzic